Over het project

Door het scannen van QR codes is een audiotour door Haarlem op ieder gewenst moment te beluisteren.

Tales of Culture

Hoe de verhalen van kwetsbare Haarlemmers op ieder gewenst moment te beluisteren zijn in een audiotour door Haarlem

Stichting Stem in de Stad, biedt een bruisende en veilige ontmoetingsplek voor kwetsbare Haarlemmers die het moeilijk hebben en niet altijd worden gehoord of gezien. Naast de mooie plekken in Haarlem wil de stichting ook de rafelranden, bijzondere verhalen en herinneringen van de kwetsbaren laten zien.

Stem in de Stad heeft MIC gevraagd om samen met Roorda Reclamebureau en STARTPR NL een audiotour te maken die de zelfkant van Haarlem laat zien en horen.

Wat hebben we gedaan

In het centrum van Haarlem zijn op twaalf locaties speciale stoeptegels geplaatst. Ieder voorzien van een unieke QR-code. De stoeptegels staan symbool voor plekken waar deze Haarlemmers bijzondere herinneringen aan hebben. Hun verhalen zijn te horen tijdens een audiotour, die de luisteraars kunnen volgen door het scannen van de QR-codes op hun mobiele telefoon. Men komt nu in de mobiele journey terecht die als gids van deze bijzondere stadwandeling fungeert. Deze tour kan op ieder willekeurig moment en plaats worden gestart.

De twaalf locaties waar de QR stoeptegels liggen zijn: Amsterdamse Poort, Kenaupark, Café Brinkmann, Café De Koning, Stadsschouwburg, Opvang Wilhelminastraat, Station Haarlem (taxistandplaats), Parkeerplaats Monkey Town, Albert Heijn Grote Houtstraat, Stedelijk Gymnasium, Pathé Bioscopen en Stem in de Stad.

De Haarlemse burgemeester Jos Wienen heeft eind april 2021 de tour officieel geopend. De eerste twee weken na de livegang hebben ruim 500 mensen de audiotour gestart. Een veelbelovend, eerste resultaat!

“Het werd tijd dat we niet alleen fondsen, maar ook de burgers van Haarlem zouden gaan benaderen. Het gaat uiteindelijk om hun kwetsbare ‘medeburgers’. Daarom willen we met deze uiterst creatieve en mobiele campagne niet alleen onze bekendheid vergroten, maar hopen ook dat het een bodem wordt voor financiële steun”. - Paul Beerkens, voorzitter Stem in de Stad

“Als PR bureau voor ideële organisaties zijn wij altijd op zoek naar nieuwe creatieve manieren om verhalen van onze klanten te vertellen. Met de mobiele journeys van MIC is dat perfect gelukt. Het maakt op een laagdrempelige manier echte verhalen van kwetsbare Haarlemmers bereikbaar voor het publiek en geven gemakkelijk.” - Lalita de Goederen, founder STARTPR NL

Lees meer over cultuurmarketing en de inzet van QR-codes en mobiele journeys.

Nieuwsgierig?

Maak een afspraak en dan bespreken we jouw wensen.