Over het project

Een interactieve reis met QR-codes

Tales of Culture

Een interactieve reis met QR-codes door het grootste museum van Amsterdam

Zeven stations. Acht kunstwerken. Acht verhalen. Vanaf 8 oktober biedt de Noord/Zuidlijn de reizigers een museumtoer langs unieke kunstwerken. Alle reizigers kunnen de verhalen over de kunstwerken op hun mobiele telefoon beleven.

Reizigers scannen de speciale QR-codes op zeven van de acht stations van metro 52. Via hun mobiele telefoon komen ze in de wereld van de makers en de verhalen achter hun kunstwerken. Terwijl ze op de perrons wachten op de metro of terwijl ze zich laten vervoeren, kunnen zij zich laten ontroeren door de verhalen achter de kunstwerken zoals Sippin Colors’ ,‘I want a permanent wave’, of ‘Ramses Shaffy, Levenslijnen’.

Gezamenlijke aanpak
Al tijdens de opening van de Noord/Zuidlijn in 2018 verzorgde DestinationArt rondleidingen langs de kunstwerken in de metrostations. Deze fysieke rondleidingen vinden nog steeds plaats. GVB en gemeente Amsterdam wilden hun krachten bundelen om rondom deze Noord/Zuidlijn, gezamenlijk een cadeautje aan de reizigers van Amsterdam te geven. DestinationArt en MIC zijn door een gezamenlijke relatie met elkaar in contact gebracht en hebben het idee van een mobiele journey langs de Noord/Zuidlijn uitgewerkt.

DestinationArt heeft als contentverantwoordelijke de verhalen, audio fragmenten, video’s en beelden bepaald en uitgewerkt. MIC heeft vervolgens deze content op de mobiele telefoon toegankelijk gemaakt. Door het scannen van een van de speciale QR-codes op de stations, worden reizigers heel eenvoudig ‘meegenomen’ op de kunstroute.

Corona
Het was de bedoeling om de interactieve rondleiding via QR-codes al in 2020 aan te bieden aan bezoekers en reizigers. Maar corona gooide roet in het eten waardoor het reizen met het OV ook in ons land afnam. De stickers met de QR-codes bleven noodgedwongen op de plank liggen. Dat was op dat moment even een domper. Maar sinds oktober 2021 is het cadeau van GVB en gemeente Amsterdam aan de reizigers dan uiteindelijk eindelijk voor iedereen zichtbaar: de herwonnen mobiliteit van de reizigers werd gevierd met de mobiele, interactieve reis langs de imposante kunstwerken.

De eerste resultaten
Goed om te zien is dat de QR-codes steeds vaker worden gescand. En met een gemiddelde paginabezoektijd van een kleine anderhalve minuut durven wij wel te stellen dat de gebruiker de informatie aantrekkelijk vindt. Zodra reizigers zich eenmaal in de journey begeven, bewegen ze vaak naar meerdere pagina’s in de journey. Locatie Vijzelgracht is een populaire, blijkt uit de scan-statistieken.

Samenwerking
Er zaten veel partijen aan tafel om dit cadeautje aan de Amsterdamse reizigers te realiseren. Omdat iedereen een eigen en duidelijke rol had, en vanuit de eigen expertise kon bijdragen aan deze mobiele journey, verliep de samenwerking constructief en prettig. “We hebben met veel enthousiasme samen aan dit project gewerkt. Het was echt een teleurstelling dat we door de corona-maatregelen niet eerder live konden gaan. Maar gelukkig kan nu iedereen genieten van de verhalen achter de kunstwerken”, aldus Renie Hylkema, Communicatiestrateeg bij Metro en Tram van gemeente Amsterdam, en samen met GVB, medeverantwoordelijk voor dit QR-code project.

Nieuwsgierig?

Maak een afspraak en dan bespreken we jouw wensen.