Over het project

Een 100% mobiele collecte bood uitkomst tijdens de lockdown.

Collecteweek

Een succesvolle collecteweek zonder huis aan huis collecte

De huis aan huis collecte van Hartstichting ging vanwege maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus niet door. De collecteopbrengst is echter hard nodig voor belangrijk onderzoek, zoals nieuw onderzoek naar het coronavirus. Daarom stelde de Hartstichting ons de vraag: 'Hoe maken we van de collecteweek een succes, nu de huis aan huis collecte niet doorgaat?'

Het antwoord? De allereerste volledig mobiele collecte.

Wat we deden

Als alternatief voor de huis aan huis collecte, ontwikkelden we een 100% mobiele collecte. Hiermee kunnen collectanten veilig collecteren door via WhatsApp vrienden, familie, kennissen en buren te vragen te geven aan hun mobiele collectebus. Net als bij de huis aan huis collecte, is deze gift anoniem en eenmalig.

Start collecteweek

Tijdens de start van de collecteweek werden collectanten uitgenodigd mee te doen aan de mobiele collecte. Deze uitnodiging ontvingen ze via sms en e-mail. Het bericht werd interactief gemaakt met een persoonlijk linkje naar de mobiele collectepagina van de collectant. Met één klik start de de mobiele collecte. Allereerst krijgen de collectanten informatie, zoals waarom er nu een mobiele collecte wordt gehouden en hoe het mobiel collecteren werkt. Vervolgens kunnen ze eenvoudig en snel via WhatsApp buren, vrienden, collega’s, familieleden en bekenden uitnodigen om te geven aan Hartstichting. Door middel van activerende berichten tijdens de collecteweek, werd de persoonlijke opbrengst van de mobiele collecte voor de collectant inzichtelijk gemaakt en werd de collectant gestimuleerd door te gaan met mobiel collecteren.

Anoniem geven aan de collecte

Deze mensen ontvangen een persoonlijk WhatsApp bericht van de collectant. Met één klik startten zij de mobiele collecte op vanuit dit WhatsApp bericht. Ook zij krijgen eerst informatie over de mobiele collecte, zodat ze begrijpen waarom de collectanten dit jaar niet langskomen. En vervolgens kunnen ze, ook weer met één klik, een collectegift overmaken aan de Hartstichting. Dat gebeurt met iDEAL en is net zoals bij de huis aan huis collecte anoniem.

Onze oplossing

Achter de schermen hebben wij in samenwerking met technische partners STB-Eudonet en CM.com hard gewerkt om de eerste mobiele collecte van Nederland mogelijk te maken. Het uitgangspunt van deze grote innovatie in goede doelen land is het volledig aansluiten op de complexe collecteorganisatie van Hartstichting: Hartstichting werkt met duizenden vrijwilligers die volgens een fijnmazig schema in heel Nederland collecteren. Dit schema en de administratie daarvan wordt bijgehouden in CollecteWeb van STB-Eudonet.

Daarnaast had Hartstichting eerder besloten gebruik te maken van de persoonlijke iDEAL QR-codes voor haar collecte. Iedere collectant heeft een eigen iDEAL QR-code waarmee gevers eenvoudig, snel en anoniem aan Hartstichting kunnen doneren. Deze iDEAL QR-codes worden door CM.com geproduceerd en opgeslagen in CollecteWeb.

Wij hebben bovenop deze collecteadministratie de mobiele collecte oplossing ontwikkeld. De mobiele collecte is een verzameling van mobiele journeys waarmee collectanten mobiel kunnen collecteren. Collectanten en donateurs ontvangen mobiele berichten die verrijkt worden met het collecte verhaal van Hartstichting. Hierbij worden de beperkingen van Covid-19 duidelijk gecommuniceerd. Hierdoor snapt iedereen dat huis aan huis collecteren onmogelijk is, maar dat geven aan Hartstichting belangrijk blijft.

Met één klik kan de persoon die een WhatsApp berichtje van een Hartstichting collectant ontvangt een donatie doen aan Hartstichting. En omdat M.I.C gebruik maakt van de collecteadministratie in combinatie met de persoonlijke iDEAL QR-codes, kunnen de collectanten tijdens de collecteweek zelf zien hoeveel geld ze hebben opgehaald voor Hartstichting.

Het resultaat

Meer dan 2.300 collectanten zijn met de mobiele collecte aan de slag gegaan en hebben met elkaar wel 50.000 WhatsAppberichten verstuurd. Aan de oproep van deze collectant werd goed gehoor gegeven, want meer dan 23.000 ontvangers gaven via de mobiele collecte aan de collectant. De mobiele collecte heeft in het totaal ruim €125.000 opgebracht. Daarnaast heeft Hartstichting geld opgehaald via Tikkie, flyers, een outdoorcampagne en Digicollect.  


Ook een succesvolle mobiele collecte organiseren tijdens de collecteweek? Lees meer over collecteren

Nieuwsgierig?

Maak een afspraak en dan bespreken we jouw wensen.