19-11-2020

Waardevol verbinden is...

Blog van Jeroen de Rooij, Creative Director Mobile Interaction Company

Klantverhalen die door leveranciers worden gedeeld zijn over het algemeen succesverhalen. En dat is logisch. Je wil andere organisaties triggeren om met een soortgelijke hulpvraag bij jou aan te kloppen. Voor Mobile Interaction Company (M.I.C) is dit niet anders. Trots zijn wij op de successen die wij samen met onze opdrachtgevers boeken waarbij wij een gemeenschappelijk doel nastreven: met relevante boodschappen impact maken op de samenleving. De echte positieve klantverhalen krijg je volgens ons alleen als je intensief samenwerkt, je kwetsbaar opstelt, continu blijft leren en samen met je opdrachtgevers innoveert. Iedere maand schrijft Jeroen de Rooij in zijn blog over zijn ervaringen.

….. samen meer sms'jes versturen

In de case ‘Hoe heeft KWF haar online collectanten gemobiliseerd en de resultaten van Digicollect verhoogd?' staan mooie resultaten beschreven. Met behulp van Digicollect helpt Kentaa online collectanten een digitale collectebus aan te maken en haar netwerk te activeren om digitaal te doneren. Deze online collectanten worden vervolgens met behulp van e-mail gevraagd hun online collectebus te delen met hun eigen netwerk. En daar ligt een grote uitdaging: steeds minder mensen lezen e-mails. Digicollect is een heel krachtig middel door haar eenvoud en snelheid, echter, de verschuiving naar mobiele kanalen, zeker bij jongeren, wordt steeds zichtbaarder. Immers, een mobiele telefoon tekent het straatbeeld en is niet meer weg te denken uit onze broekzak of handtas. Steeds meer mensen laten zich alleen nog maar ‘vangen’ door korte en relevante berichten die ook nog eens leuk moeten zijn. Blijf maar eens actueel, in een wereld waarin zoveel boodschappen op verschillende doelgroepen worden afgevuurd.


De voor de hand liggende oplossing is afgelopen zomer bestendigd: Kentaa, kampioen op het gebied van fondsenwervingsplatformen en MIC, expert in mobiele journeys, hebben de handen ineen geslagen en een API-gebaseerde koppeling gebouwd tussen beide platformen. En voilà, het resultaat is een krachtige Digicollect mobiele journeys-oplossing. Simpel uitgelegd: bestaande Digicollectgebruikers krijgen een e-mail met het verzoek hun mobiele telefoonnummer toe te voegen aan hun profiel; nieuwe Digicollectgebruikers krijgen die mogelijkheid meteen al bij het aanmaken van hun profiel. Voor de collecteweek of op andere momenten in het jaar, ontvangen zij gepersonaliseerde SMS-berichten met een unieke link waarmee ze landen in een persoonlijke mobiele journey. Daar krijgen collectanten tips om succesvol te collecteren, hun persoonlijke tussenstand te zien en de mogelijkheid om direct via WhatsApp, Facebook en LinkedIn te collecteren.


Van een enkele reis naar een volledig verzorgd retourtje

KWF is de eerste fondsenwerver die hier gebruik van heeft gemaakt. En dat was spannend. Gelukkig heeft het haar geen windeieren gelegd: gemiddeld hebben de online collectanten die een SMS ontvingen en de journey openden, maar liefst € 33,- meer opgehaald. En dat met maar 1 SMS’je op de tweede dag van de collecteweek…..mobile first werkt echt, bevestigen de data!


Van het merendeel van de online collectanten dat al bekend was met Digicollect en voorgaande jaren ook al per e-mail is benaderd, was het mobiele telefoonnummer nog niet bekend. KWF heeft hen per e-mail gevraagd om alsnog hun mobiele telefoonnummer op het platform achter te laten. Nieuwe online collectanten kregen direct deze mogelijkheid geboden. Voor alle partijen was het afwachten hoe online collectanten het zouden ervaren om mobiel benaderd te worden. En ook de timing van de activatie-SMS, die in dit geval op de tweede dag van de collecteweek werd verstuurd, was onderdeel van het leerproces. Gezien de resultaten maar ook de feedback die we kregen, hebben we geleerd dat online collectanten het over het algemeen logisch vinden als ze mobiel benaderd worden en dat ze het op prijs stellen om geholpen te worden bij het online collecteren.


Je kunt zeggen dat de Digicollect mobiele journeys-collectanten met dat ene SMS’je in deze pilot een enkele reis hebben gemaakt. Dit terwijl een collecteweek meerdere mogelijkheden biedt om hen met meerdere reizen te activeren, bedanken en betrekken bij de missie van goede doelenorganisaties. Dit inzicht geeft ons het vertrouwen dat de eerder bedachte 3 SMS-berichten prima verstuurd kunnen worden. En dan natuurlijk wel gesegmenteerd naar persoonlijke en relevante triggers. Heeft een online collectant een paar dagen zijn of haar virtuele collectebus niet gebruikt, dan wordt een SMS gestuurd waarmee zij een extra steuntje in de rug krijgen om nog een online collectesprintje te trekken. Zijn er tips of wetenswaardigheden over de collecte die de online collectant extra kunnen aansporen? Een nieuwe SMS is een toegankelijke trigger. En natuurlijk is het altijd goed om een SMS met een link naar een persoonlijke bedankpagina te sturen. Voeg hier een verrassende video aan toe en de kans is groot dat die extra aandacht niet alleen de opbrengst maar ook het enthousiasme van de collectanten vergroten.


Met deze learnings op zak verbeteren en optimaliseren wij continu onze dienstverlening en daarmee de resultaten voor onze opdrachtgevers. Waaronder die van Diabetes Fonds die later in het najaar 2020 van de Digicollect mobiele journeys gebruik heeft gemaakt. Hierover is binnenkort op onze website meer te lezen.

Jeroen
Creative Director

Nieuwsgierig?

Maak een afspraak en dan bespreken we jouw wensen.

Neem contact op

Andere verhalen