08/03/2022

Hoe ervaart jouw doelgroep marketing automation?

We horen steeds vaker dat we met marketing automation aan de slag moeten. Je speelt immers in op de behoeften van prospects die jouw product of dienstverlening interessant gaan vinden en je kunt hun gedrag meten. Maar wat is het eigenlijk precies? Wat levert het jouw organisatie op en zeker niet onbelangrijk: hoe ervaren prospects het eigenlijk?

 
Een rondje googlen naar de definitie van marketing automation, levert het volgende resultaat op:  het is een technologie die je helpt om je marketingprocessen en multifunctionele campagnes, over meerdere kanalen, automatisch te beheren. Met marketing automation kun je klanten benaderen door middel van geautomatiseerde berichten via e-mail, internet en social media.

Data voeden keuze voor content en kanalen
Feitelijk is marketing automation een automatisch proces van communiceren met je klant waarbij je de juiste content, juiste timing en juiste kanaal goed op elkaar wil hebben afgestemd. Alle digitale kanalen zijn vandaag de dag op eenzelfde device verenigd: de mobiele telefoon. SMS, e-mail, WhatsApp en andere social media zijn door de mobiele telefoon met elkaar verbonden. Daar vindt steeds meer de interactie met de gebruiker plaats en de kanaalkeuze wordt met een aanraking op het scherm gemaakt. Al die interactiemomenten worden vervolgens naadloos met elkaar verbonden in de mobiele journey. De mobiele journey is het vertrekpunt, tussenstation en eindplek waar uitstapjes naar de verschillende kanalen kunnen worden gemaakt. De gebruiker maakt de kanaalkeuze en de organisatie is daar met die content die op dat moment relevant is. Gebruik- en gebruikersdata wordt verzameld, geanalyseerd en meteen weer ingezet om de klant te activeren op een moment dat de klant daar ontvankelijk voor is. Allemaal op de mobiele telefoon die praktisch iedereen, vrijwel altijd op zak heeft.  

Marketing automation + data + relevante content = mobiele journeys
Marketing automation maakt bij MIC integraal onderdeel uit van mobiele journeys. Een voorbeeld hiervan is Actie 365. Op ieder gewenst moment kan iemand een actie starten. Met behulp van marketing automation wordt de gebruiker geholpen zijn of haar actie succesvol in te richten en uit te voeren. De gebruiker bepaalt zelf welke kanalen hij inzet, welke content hij leest en welke (vervolg)acties hij verricht. Dit levert heel veel inzichten en data op die vervolgens direct weer worden ingezet om de gebruiker naar dat doel toe te leiden dat jij voor ogen hebt. En past bij zijn behoeften.

5 tips - Hoe marketing automation bijdraagt aan een betere klantervaring
Consumenten staan positief tegenover marketing automation. Als het gaat om het afstemmen van jouw boodschap op de behoeften van de eindgebruiker, dan staat de emotionele band die hij heeft met het merk (goede doel of culturele organisatie) voorop, volgens het onderzoek van Google en Ipsos. Marketing automation is een effectieve manier om een betere klantervaring te bieden. Echter, dan moet je wel heel goed weten hoe, wanneer en welke gepersonaliseerde content je wil bieden. Uit het onderzoek kunnen we een aantal tips halen:

  1. Houd in het begin de boodschap algemeen en overlaad de gebruiker niet met teveel informatie of teveel vragen. De gebruiker zit nog in een aftastfase en wil eerst een gevoel krijgen bij de band die hij aangaat met jouw merk.
  2. Als je (aan de hand van de data) ziet dat de gebruiker open staat voor jouw toenadering dan kun je al wat meer persoonlijke informatie delen. De kracht van de relatie wordt bepaald door twee punten: hoe verbonden mensen zich met jouw merk voelen en het vertrouwen dat zij hebben in het merk. Twee op de drie mensen die zich verbonden voelen met jouw merk, is uitgesproken positief over jouw boodschap.
  3. Help de gebruiker om tijd te besparen door de handeling zo laagdrempelig mogelijk aan te bieden
  4. Wees relevant en biedt jouw boodschap aan op het moment dat de gebruiker hier echt behoefte aan heeft
  5. Verdiep je in de doelgroep en differentieer in manier van presenteren van de boodschap


Naast de tips uit het onderzoek willen wij je ook een tip geven:
 
Met een doordachte marketing automation aanpak kun je bij fondsenwerving goed invulling geven aan de “what’s in it for me” van een gebruiker. Zonder de gebruiker te overladen met teveel informatie of vragen, maak je de communicatie namelijk persoonlijk. Niet alleen door iemand aan te spreken met zijn of haar voornaam. Ook door in te spelen op zijn behoeften en beleving. Door met de gebruiker te communiceren op basis van voorkeuren en gedrag dat hij vertoont, ervaart hij de toegevoegde waarde van jouw verhaal en maak je impact. En als je dat goed doet, komen mensen voor jou in actie.
 
Wil je ook weten hoe jij direct en zelf een campagne op de mobiele telefoon kunt starten? Hoe je hiermee fondsen werft en bovenal impact maakt en de relatie met jouw doelgroep verstevigt?
 
Probeer het zelf eens uit of neem meteen contact met mij op:

Jeroen de Rooij
E: jeroen@mobileinteractioncompany.com
M: 06 13 86 37 86

Jeroen de Rooij
creative director

Nieuwsgierig?

Maak een afspraak en dan bespreken we jouw wensen.

Neem contact op

Andere verhalen