21/06/2021


De toekomst van de collecte begint nu 

Ronald Schouten, Sales Director bij MIC en voormalig teammanager bij de Hartstichting deelt zijn visie 

Het is geen verrassing dat veel collecterende goede doelen de laatste jaren voor een grotere uitdaging zijn komen te staan. De uitstroom van collectanten is groter dan de instroom, er is minder kleingeld, de toenemende “druk op de voordeur” zorgt voor versnippering en het is veel goede doelen nog niet gelukt om de collecte weer “van nu” te maken. Ondanks de impact en zichtbaarheid die een collecte voor een goed doel heeft, zou de eindstreep voor collectes wel eens in zicht kunnen komen… of toch niet? 

 “De huidige omstandigheden bieden een ideaal klimaat voor verandering en een versnelling op de digitalisering van de collecte” 


Hybride collecteren

Corona heeft de uitdagingen van de collecte alleen nog maar groter gemaakt. De huidige omstandigheden bieden een ideaal klimaat voor verandering en een versnelling op de digitalisering van de collecte. De tijd is nu aangebroken om de strategie voor de komende drie jaar te bepalen, het stof van de collecte af te blazen, nieuwe doelgroepen te activeren en de huidige achterban mee te nemen in de “hybride collecte”. De uitdaging heeft niet meer te maken met de keuze tussen off- en online mogelijkheden, maar met het bepalen van een collecte-strategie die zowel de huidige achterban aanspreekt als een nieuwe achterban activeert. Wetende dat beide doelgroepen niet binnen één propositie te vangen zijn. 

Het spanningsveld voor de huidige achterban ligt tussen de uitgangspunten van de nieuwe (online) mogelijkheden en de uitgangspunten van hun actiebereidheid. De nieuwe mogelijkheden spreken echter mensen aan die, in lijn met hun motivatie, eenvoudig, niet structureel, snel en desgewenst anoniem(er) in actie willen komen. 

Wat betekent dit voor de collecterende goede doelen? 

Door corona zijn de ontwikkelingen rondom de huis aan huis collectes in een versnelling terecht gekomen. Goede doelen krijgen te maken met oude en nieuwe doelgroepen die zich beide op een andere manier willen inzetten. Het vinden van de gemene deler en het handelingsperspectief zijn hierin cruciaal. Het betekent ook dat de goede doelen zich voor de toekomst moeten gaan richten op meerdere, waaronder jongere, doelgroepen. En dat kan voor meer traditionele collecte-organisaties best een omschakeling zijn. 


 “Voor de organisaties die nu niet inzetten op verandering is de eindstreep dichterbij dan de toekomst” 

Het neerzetten van de collecte van nu vraagt tijd, aandacht, draagvlak en een juiste begeleiding in de strategie. De oplossing ligt in de mogelijkheid om bestaand met nieuw, offline met online en structureel met éénmalig te verbinden. Dit met focus vanuit de organisatie en de lange termijn doelstellingen in gedachten. Voor de organisaties die nu niet inzetten op verandering is de eindstreep dichterbij dan de toekomst. 

Ervaar zelf door hier op je mobiele telefoon te klikken hoe collecteren werkt.

Wil jij een keer sparren en zien wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? De (online) koffie staat klaar! 


Ronald Schouten
sales director

Nieuwsgierig?

Maak een afspraak en dan bespreken we jouw wensen.

Andere verhalen