Q&A rondom de webinar
van dinsdag 30 maart

Hoe de dialoog met
je doelgroep je helpt met profielverrijking
en het vergroten van opbrengsten

Tijdens de webinar zijn veel vragen gesteld. Merendeel hebben Jeroen en Ine meteen kunnen beantwoorden, maar voor een aantal vragen was geen tijd meer. We hebben de vragen gebundeld en van antwoorden voorzien zodat je ze nog eens terug kunt lezen. Vragen over aantallen en resultaten kunnen wij alleen delen indien de klant hier toestemming voor heeft gegeven. Voor de antwoorden die onze gastspreker Steffi Appel van Jantje Beton heeft gegeven verwijzen wij je graag terug naar de specifieke time slots in haar presentatie (minuut: 10:50 - 36:50). Deze vragen hebben wij dan dan ook niet meegenomen in onderstaande Q&A.

1. Wat is de ervaring als de inzameling niet voor een bekend goed doel is?
Het mooie van mobiele journeys is dat je de boodschap goed kunt laden en het verhaal van het goede doel kunt vertellen. Hierdoor weten potentiële gevers van wie de geefvraag afkomstig is en waarom deze wordt gesteld. Dit maakt inzamelingsacties zowel voor grote als kleine organisaties heel geschikt.

2. Hoe link je al de gegevens met je CRM?
Dit kan door middel van API koppelingen of door bestandsuitwisselingen. Het is mogelijk om een uniek kenmerk of relatienummer mee te geven, waardoor resultaten makkelijk gematcht kunnen worden en het CRM verrijkt.

3. Zijn mensen niet bang dat het smsje dat wordt verstuurd een "nep" bericht is?
Mensen zien dat de afzender en de url van de organisatie afkomstig is. Dit wekt vertrouwen. Het deelbericht komt altijd van iemand die het in zijn of haar persoonlijke netwerk deelt en hier een persoonlijke noot aan toe kan voegen.

4. Kun je gegevens uit een chat combineren met gegevens van al bestaande donateurs van de stichting en wat is dan hun ervaring?
Het is mogelijk om gegevens uit de chat te combineren met gegevens van reeds bestaande donateurs. In het geval van een anoniem startpunt in de chat (zoals bij de Lichtjesactie) is het daarbij wel noodzakelijk om in de chat een kenmerk uit te vragen waarop achteraf de gegevens gematcht kunnen worden. Met een anoniem startpunt van de chat is het niet mogelijk om bestaande donateurs op voorhand een bepaalde route in te sturen.

Door slim vragen te stellen en vervolgroutes te creëren, kun je de beleving echter alsnog zoveel mogelijk toespitsen op het profiel van de invuller. Wanneer je als organisatie een bestaand donateursbestand wil benaderen met een chat is het tevens mogelijk om unieke links per respondent aan te maken of een identifier mee te geven, waarmee matches gemaakt kunnen worden. In een dergelijk geval hoef je deze identifiers niet meer uit te vragen in de chat en kun je de chat op voorhand al persoonlijker maken. Denk aan het aanspreken met voornaam, inladen van de naam van de collectant, of het inladen van de vereniging/locatie waarvoor gecollecteerd wordt.

Kortom: het is dan ook belangrijk om voor de start van een campagne goed te bepalen of het wenselijk is om achteraf te matchen en indien ja, op welke kenmerken gematcht kan/moet gaan worden.

5. Werkt de chat op alle platforms?  
Ons chatplatform is vanuit een mobile-first perspectief ontwikkeld, maar werkt (responsive) op alle devices, dus ook op desktop, laptop en tablet. Ook is de chat compatible voor alle gangbare internetbrowsers.

6. De chat is een vrij nieuwe manier van ‘werven’ en heeft successen opgeleverd. Maar waar zijn jullie tegenaan gelopen, wat liep minder goed?
Eén van de elementen waar we de afgelopen jaren veel learnings in op hebben gedaan is de manier van activeren. Zo hebben we gezien dat mensen niet zomaar uit zichzelf een QR-code gaan scannen. Daar is de juiste call to action voor nodig, een goede creatieve oproep of trigger die nieuwsgierig maakt. Voor activatie via SMS geldt dat timing erg belangrijk is. Als een SMS ‘uit de lucht komt vallen’ op een moment dat mensen het niet van jouw organisatie verwachten, is de kans op deelname kleiner dan wanneer mensen recentelijk contact hebben gehad en/of op voorhand zijn geïnformeerd.  

Een ander punt om tijdens een campagne goed in de gaten te houden, is het aantal gegevens dat je aan mensen uitvraagt. Oftewel hoeveel gegevens kun je uitvragen voordat mensen afhaken? Je moet je hierbij realiseren dat elk extra element wat je uitvraagt een extra afhaakmogelijkheid is. Het is dan ook belangrijk jezelf en je organisatie de vraag te stellen welke informatie het meest cruciaal is en met welke combinatie van uitvragen je tot het meest optimale resultaat komt.

Staat jouw vraag of antwoord hier niet bij? Of wil je gewoon eens met ons van gedachten wisselen hoe de inzet van mobiele journeys en chat jou kunnen helpen je doelen te bereiken? Mail ons hello@mobileinteractioncompany.com