Webinar 'Geef veilig, geef mobiel'

Deze moeilijke tijden vragen om flexibiliteit en een flinke dosis creativiteit van fondsenwervers. Daarom helpen wij onze klanten samen met onze partners met het bedenken en realiseren van mobiele oplossingen. Oplossingen die verhalen vertellen, mensen verbinden en relaties versterken. De afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met het realiseren van de eerste mobiele collectes van Nederland: voor Harststichting, Longfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Maag Lever Darm Stichting. Gedurende deze collectes hebben we  ervaring rondom mobiele journeys toegepast maar ook ontzettend veel geleerd. Dit gebruiken we graag om jou te inspireren in onze webinar ‘Geef veilig, geef mobiel’. 

Webinar 'Geef veilig, geef mobiel' Q&A

Wanneer sturen jullie het bericht 'vóór de collecteweek' nu uit?


Goede vraag! Het is goed om dit meerdere weken van tevoren doen, zodat collectanten goed voorbereid op pad kunnen. Dit hangt natuurlijk ook af van de voorbereidingstijd die je hebt als goed doel. Ons advies: liever eerder dan later en herhaal de boodschap zodat collectanten weten wat er verwacht wordt. Op tijd starten met berichten versturen, geeft je ook de mogelijkheid om op meerdere momenten de collectant voor te bereiden. Daarnaast zijn er natuurlijk meerdere manieren om collectanten voor te bereiden: je kunt ze een sms-bericht sturen, mailen, informeren per brief of zelfs een webinar organiseren.
Zijn alle mobiele telefoons geschikt voor de digitale collecte?


Alle smartphones zijn geschikt om mobiel te collecteren. Een internetbrowser is het enige wat je nodig hebt.
Kun je ook mensen activeren die €0 opbrengst hebben?


Dat is zeker mogelijk. Afhankelijk van de opbrengst, kan er een bericht naar collectanten gestuurd worden. Zo kun je collectanten op een manier aanspreken en stimuleren die past bij hun opbrengst. Je kunt natuurlijk ook collectanten met een bepaalde opbrengst belonen door hen een leuk bericht te sturen met een felicitatie en bedankje.
Wat doe je met collectanten die geen 06-nummer hebben opgegeven?


De voorbereidingstijd van de mobiele collecte is ontzettend belangrijk. Dat is de periode wanneer zo veel mogelijk 06-nummers worden verzameld. Je kunt in voorbereiding op de collecte ook een journey inzetten om juist deze gegevens te verzamelen, bijvoorbeeld via een persoonlijke QR-code in DM. Daarnaast kun je collectanten waarvan je geen mobiel nummer hebt via de mail of via DM uitnodigen om deel te nemen aan de mobiele collecte. Longfonds heeft dit heel succesvol ingezet.
Deze stappen van de donateur worden dus eigenlijk uitgevoerd door de collectant?


De collectant deelt het bericht in zijn of haar netwerk door vrienden, familie en buren uit te nodigen om te geven aan de collecte. Vanuit dat bericht bekijken donateurs het verhaal van het goede doel. Vanuit daar gaan zij naar de veilige iDEAL omgeving waar zij een bedrag naar keuze kunnen doneren.
Zien jullie de mobiele collecte als iets dat naast de huis aan huis collecte gedaan wordt, of in plaats van?


De huis-aan-huis collecte en de mobiele collecte versterken elkaar. Zo kan de collectant collecteren op een manier die bij hem of haar past: en aan de deur en via mobiel. En zo bereikt de collectant ook mensen die niet in zijn of haar looproute wonen. Bijvoorbeeld een tante of nicht die heel ver weg woont.
Is het voor gevers meteen duidelijk dat ze het ingestelde bedrag kunnen aanpassen?


Goede vraag! In de mobiele collecte journey wordt gecommuniceerd aan donateurs dat zij het goede doel veilig en anoniem kunnen steunen met een bedrag naar keuze.
Staat de mobiele collecte los van DigiCollect?


DigiCollect en de mobiele collecte zijn twee verschillende methodes. Het leuke is dat deze kanalen juist elkaar versterken en daarom heel goed naast elkaar kunnen bestaan. Kentaa en M.I.C gaan samenwerken om ook journeys te maken voor DigiCollect collectanten. Zo worden deze collectanten ook gestimuleerd en geïnspireerd, voor, tijdens en na de collecteweek.
Wat vinden jullie van het weggeven van prijzen? Hoe reageren collectanten en donateurs hierop?


Alles hangt af van communicatie. Het belangrijkste is dat donateurs die gegeven hebben aan de collecte zich bedankt voelen. Wanneer je prijzen weggeeft, is het belangrijk dat gecommuniceerd wordt dat dit een samenwerking is met een partner en het niet van de collecteopbrengst gaat. Daarnaast is het natuurlijk leuk om na afloop van de collecteweek een aardigheidje te geven aan collectanten om hen te bedanken voor hun inzet.
Welke mensen benaderen de collectanten via de mobiele collecte? Hun kennissen en dus niet de mensen in hun looproute want van hen heb je geen 06-nummers toch?


Veel collectanten delen het met hun vrienden, familie en buren. Daarnaast delen collectanten het ook via Facebook en andere social media zodat ze ook mensen bereiken waarvan ze geen 06-nummer hebben. Wat ook handig is, is dat mensen de collectant kunnen helpen door het bericht door te sturen. Zo worden er nog meer mensen bereikt.
Hoe hebben jullie de collectanten uitgenodigd?


Hartstichting, Longfonds en MLDS hebben collectanten uitgenodigd via SMS en e-mail. Daarnaast heeft Longfonds ook mensen uitgenodigd via een brief. Met een persoonlijke QR-code op de brief werd de mobiele collecte en persoonlijke pagina met opbrengst ook toegankelijk voor mensen waar geen telefoonnummer of e-mailadres van bekend is. Extra leuk: de invulling van de persoonlijke pagina werd bijna dagelijks aangevuld met nieuwe tips en inspiratie om het zo leuk mogelijk te maken voor de collectant.
Hartstichting en Longfonds hebben alleen mobiel collecteren ingezet als methode of ook nog andere methodes? De gemiddelde opbrengst per actieve collectant slaat terug op collectanten die alleen mobiel collecteren hebben gedaan als methode?


Deze resultaten zijn specifiek voor de mobiele collecte.
Wat zijn de kosten voor het inrichten van het mobiel doneren?


Dit hangt af van de verschillende journeys en de specifieke wensen. We bespreken graag de mogelijkheden met je. We beantwoorden graag je vraag via jeroen@mobileinteractioncompany.com.
De huis aan huis-collecte is een week maar klopt het dat de mobiele collecte langer loopt?


De mobiele collecte wordt ingezet om de huis-aan-huis collecte te versterken. Omdat de mobiele collecte online is hoeft het niet parallel te lopen aan de huis-aan-huis collecte.
Hoe heeft Longfonds collectanten gemotiveerd?


Longfonds heeft tijdens de collecte veel tips en inspiratie gegeven. Zoals: stuur eerst één bericht aan iemand die je goed kent om het uit te proberen. Daarnaast hebben zij ook door continu de urgentie aangehaald, waardoor collectanten gedurende de week gemotiveerd bleven.
Zijn er veel collectanten die niet willen lopen vanwege het coronavirus maar wel mobiel willen collecteren?


Hier is nog niet veel onderzoek naar gedaan. Veel goede doelen bieden daarom juist verschillende manieren aan om te collecteren, zodat de collectant zelf kan kiezen welke manier bij hem of haar past.

Adres

Eekwal 3

8011 LA Zwolle

Nederland

+31 038 741 00 05

hello@mobileinteractioncompany.com

© 2021 MIC.
All rights reserved
Meer weten?

Stuur ons een mailtje of kom langs voor een kopje koffie 

Geïnspireerd blijven?
De nieuwste cases, ideeën en 
inspiratie over mobiele journeys,
schrijf je in!