• Jeroen de Rooij

Tales of Art bewijst succes in Stadsmuseum Harderwijk

Stadsmuseum Harderwijk heeft als eerste museum in Nederland Tales of Art ingezet. En met succes. Van december tot en met maart hebben bezoekers van de fototentoonstelling Me. 10 jaar Monique Eller er veelvuldig gebruik van gemaakt.


Wat is Tales of Art?

Met Tales of Art voorzien musea kunstwerken van ­online verhalen. Bezoekers krijgen toegang tot deze verhalen door de QR-code naast het kunstwerk te scannen. In tegenstelling tot de audiotours en de gebruikelijke bordjes met tekst naast het museumstuk, zijn deze verhalen interactief wat bijdraagt aan meer beleving.


Daarnaast biedt Tales of Art verschillende ‘handelingsperspectieven’ aan. Bijvoorbeeld het museum te steunen met de restauratie van het museumstuk of door lid te worden van het Vrienden-Van programma.


Hoe biedt Tales of Art beleving?

Zoals gezegd biedt Tales of Art de mogelijkheid om op een interactieve manier informatie te delen. Maar wat houdt dit in? Museumbezoekers hebben verschillende interesses: de een is geïnteresseerd in het verhaal dat de kunstenaar wilde vertellen. De ander wil meer weten over de geschiedenis en weer een ander wordt enthousiast over hoe een kunstwerk is gemaakt.


Tales of Art belicht achter de scan van de QR-code meerdere aspecten, ondersteund door audiovisuele content. In plaats van dat bezoekers alleen tekst lezen of luisteren naar een audioverhaal, kunnen zij direct de informatie van hun interesse tot zich nemen. En dat geldt voor ieder museumstuk afzonderlijk. Door tekst te combineren met video en afbeeldingen wordt het een aantrekkelijk verhaal. Bovendien bestaat de mogelijkheid om informatie te delen of te bewaren voor later.


Veiligheid en gebruiksgemak

Tales of Art is ook een antwoord op een andere uitdaging van deze moderne tijd: gebruiksgemak.


Niet alleen voor bezoekers, maar ook voor musea: Musea moeten informatievoorzieningsoplossingen eenvoudig en flexibel kunnen inzetten en aanpassen. Zonder torenhoge kosten voor ontwikkeling, onderhoud en gebruik.

Veiligheid en gebruiksgemak is voor bezoekers ook van belang. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone op zak. Tegenwoordig scannen fotocamera’s van smartphones QR-codes, zonder dat daar een extra app voor nodig is. Dit heeft als voordeel dat bezoekers geen app hoeven te installeren om toegang te krijgen tot de verhalen. Met één scan bekijken bezoekers de gewenste informatie op hun eigen telefoon, wanneer en zo vaak als ze dat zelf willen. En dat is nog 100% hygiënisch ook. Dat is zeker in deze tijd relevant. Je wilt bezoekers niet laten rondlopen met audiospeakers die door andere bezoekers gebruikt worden, met de nodige gezondheidsrisico’s van dien.


Oplossing in de 1,5 meter samenleving

Over gezondheidsrisico’s gesproken. Wanneer musea op 1 juni weer beperkt opengaan, zullen bezoekers en medewerkers 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Rondleidingen zullen daardoor praktisch onmogelijk zijn. Tales of Art kan hier een antwoord op zijn. Met behulp van de QR-codes kunnen musea eenvoudig en snel mobiele rondleidingen aanbieden, waarbij bezoekers interessante content wordt aangeboden op de telefoon van de bezoeker. Uiteraard vervangt het niet de enthousiaste gids die vol passie vertelt en vragen beantwoordt. Maar het biedt wel de mogelijkheid om iedere bezoeker te voorzien van leuke informatie passend hun interesses.


Tales of Art in Stadsmuseum Harderwijk

Stadsmuseum Harderwijk heeft als eerste museum in Nederland Tales of Art ingezet bij de fototentoonstelling Me. 10 jaar Monique Eller. Deze tentoonstelling was te zien van december tot en met maart. Vijftien werken op de tentoonstelling zijn uitgelicht middels een onlineverhaal. Bij elk van deze geselecteerde werken werd een unieke QR-code geplaatst, mooi vormgegeven opgehangen naast het kunstwerk.

Na het scannen van de unieke QR-codes kon de bezoeker een korte video bekijken waarin fotograaf Monique Eller zelf over het desbetreffende werk vertelde. Waar haalde zij haar inspiratie vandaan voor het onderwerp? Met welke modellen werkte zij, en waarom? Welke symboliek gaat er schuil achter haar voorstelling? Door de kunstenaar in beeld te brengen en aan het woord te laten, was de beleving van het kunstwerk door de bezoeker heel direct en persoonlijk. Deze verdieping vormde een waardevolle toevoeging aan de tentoonstelling.

Naast de mogelijkheid om de persoonlijke verhalen van de kunstenaar te bekijken, konden bezoekers er ook voor kiezen de informatie te lezen en afbeeldingen van de werken te bekijken. Maar liefst 40% van alle bezoekers van de tentoonstelling heeft gebruik gemaakt van Tales of Art. Hoewel bezoekers anoniem meedoen, werd het aantal unieke en het totaalaantal scans geregistreerd. Deze aantallen zijn vergeleken met het aantal toegangskaarten die het museum in die periode heeft verkocht. Hieruit is gebleken dat bijna de helft van alle bezoekers op eigen initiatief de verhalen achter de kunstwerken heeft bekeken. Gemiddeld scanden bezoekers de QR-codes naar vier verhalen.


Wat hebben we geleerd?

Hoewel het gebruik van QR-codes laagdrempelig is en bijna iedere smartphone uitgerust is met een camera waarmee de codes gescand kunnen worden, bleek dat bezoekers soms wat moeite hadden met het scannen. Dit is door de medewerkers van het Stadsmuseum direct ondervangen, door bezoekers meteen te voorzien van uitleg over het gebruik en de meerwaarde van de QR-codes. Nadat deze informatie op de juiste plekken in het museum beschikbaar was, verdwenen de vragen en nam het gebruik van Tales of Art toe.


De anonimiteit van Talkes of Art

Bezoekers kunnen volledig anoniem gebruik maken van Tales of Art, informatie bekijken en eventuele donaties doen. Er worden geen persoonsgegevens van bezoekers geregistreerd, tenzij bezoekers zich aanmelden voor een lidmaatschap van het Vrienden-Van programma.

Ondanks deze anonimiteit of misschien wel dankzij deze anonimiteit, is Tales of Art heel interessant voor musea. Bezoekers hoeven zich geen zorgen te maken dat hun persoonlijke gegevens onbewust verzameld worden. Desondanks verschaft Tales of Art musea wel waardevolle informatie, zoals het aantal keren dat de QR-codes gescand is, hoe vaak, op welke momenten, in welke volgorde en hoe lang bezoekers naar de Tales of Art informatie kijken. Dit zegt veel over het bezoek aan en het succes van een tentoonstelling.

Meer weten over Tales of Art? Bekijk de RMBRNDT.NU case.


Adres

Eekwal 3

8011 LA Zwolle

Nederland

+31 038 741 00 05

hello@mobileinteractioncompany.com

© 2021 MIC.
All rights reserved
Meer weten?

Stuur ons een mailtje of kom langs voor een kopje koffie 

Geïnspireerd blijven?
De nieuwste cases, ideeën en 
inspiratie over mobiele journeys,
schrijf je in!