• Jeroen de Rooij

Zelfs Sinterklaas en de Kerstman gebruiken QR-codes

Het jaarlijkse cadeautjes seizoen komt er weer aan. Yihaa! Nee, echt, wij vinden dit heel leuk!


Over een paar weken is het weer tijd voor Sinterklaas en kerst. Dit betekent dat het Sinterklaas- en kerstreclame geweld ook spoedig weer losbarst.


De komende weken worden we allemaal, op alle mogelijke manieren geconfronteerd met reclameboodschappen over Sinterklaas- en kerstcadeautjes.


Retailers zullen ons overal, op televisie, radio, in de krant en tijdschriften, in huis-aan-huis folders, met buitenreclame, op websites en in mobiele apps proberen te overtuigen om vooral onze Sinterklaas- en kerstaankopen bij hun te doen.


Interactieve reclamefolders 

Twee grote bekende retailers hebben inmiddels al van zich laten horen: Bol.com en Intertoys. 


Het Grote Speelgoedboek


Het Grote Speelgoedboek is de cadeautjes reclamefolder van Bol.com. De folder, met maar liefst 164 pagina’s(!), staat vol met speelgoed. Wat opvalt: er staan geen prijzen in.


In plaats van de prijs van het speelgoed heeft ieder artikel een eigen unieke QR-code. Ouders, en met name kinderen kunnen de QR-code scannen en zien dan online wat het speelgoed kost.


Bekijk Het Grote Speelgoedboek van Bol.com hier: https://www.bol.com/nl/m/speelgoedboek/


Het Speelboek


Het Speelboek is de reclamefolder van Intertoys, die maar liefst 132 pagina’s telt en ook vol staat met Sinterklaas- en kerstcadeautjes.


In deze reclamefolder staan de prijzen wel vermeld bij de artikelen. In plaats van dat iedere artikel een eigen QR-code heeft, heeft iedere pagina een unieke QR-code. Door deze QR-code te scannen, kunnen lezers het speelgoed dat op die pagina staat online opzoeken.


Bekijk het Speelboek van Intertoys hier: https://www.intertoys.nl/shop/nl/intertoys/speelboek-intertoys-2019


Kopen, verlanglijstjes en retargeting

Bij zowel Bol.com als bij Intertoys kunnen lezers meteen cadeautjes kopen. Ook kunnen ze verlanglijstjes aanmaken.


Door de QR-code van het speelgoed te scannen, kunnen ze het artikel toevoegen aan hun winkelwagen of aan hun verlanglijstje. Hiervoor moet je uiteraard wel eerst inloggen of een account aanmaken op de website van de retailer. Supermakkelijk voor de consument en mega interessant voor de retailer.


Scan gedrag

Het scan gedrag van de lezers van de reclamefolders vertelt heel veel over wat ze interessant vinden. Wanneer lezers vervolgens inloggen, of een account aanmaken, weet de retailer meteen wie de reclamefolder leest. En wat ze interessant vinden.


Met behulp van retargeting kan de retailer vervolgens lezers online gericht advertenties laten zien. Wees dus niet verrast als je straks, na een middagje scannen in een reclamefolder van je favoriete retailer, online banners ziet van de artikelen die je eerder gescand hebt.


De magie van QR-codes

''Met QR-codes worden reclamefolders ineens heel waardevol in de mix van online marketingmiddelen.''

Zonder QR-codes zijn reclamefolders “ouderwetse” offline reclamemiddelen. Retailers weten aan de hand van de oplage van folders hoeveel adressen de folders hebben ontvangen.


Maar ze weten niet of mensen de reclamefolders ook daadwerkelijk hebben gelezen. In principe kunnen ze het effect van een folder alleen meten door indirect een verband te leggen tussen de datum van verspreiding van de folder en de datum van een eventuele omzetstijging.


Met QR-codes worden reclamefolders ineens heel waardevol in de mix van online marketingmiddelen! Retailers kunnen met QR-codes in hun folders waardevolle data verzamelen en daarmee inzicht krijgen in het effect van folders. Wanneer er niet of weinig gescand wordt, dan zegt dat veel over het effect van de folder.


En wanneer QR-codes goed worden ingezet, kunnen ze inzicht geven in wie de folders lezen. Vervolgens kunnen retailers, met behulp van retargeting hun online-advertentiestrategie nog effectiever maken.


Hoe gaaf is dat! Met QR-codes in je folder kun je iemand die geïnteresseerd is in een product en gescand heeft op een later moment online herkennen. Vervolgens kun je hem of haar heel gericht een banner laten zien met een aanbieding van hetzelfde of soortgelijk product.

Adres

Eekwal 3

8011 LA Zwolle

Nederland

+31 038 741 00 05

hello@mobileinteractioncompany.com

© 2021 MIC.
All rights reserved
Meer weten?

Stuur ons een mailtje of kom langs voor een kopje koffie 

Geïnspireerd blijven?
De nieuwste cases, ideeën en 
inspiratie over mobiele journeys,
schrijf je in!