• Jeroen de Rooij

QR-codes en lootjes verkopen

''Jantje Beton is gestopt met lootjes verkopen met contant geld. Sinds vorig jaar verkopen schoolkinderen de lootjes digitaal, mobile first. Hierbij is de envelop verruild voor een leuk formulier voorzien van een QR-code''.

Toen mijn kinderen nog op de basisschool zaten, verkochten zij net zoals al hun leeftijdsgenootjes lootjes voor het goede doel. Bewapend met een boekje vol lootjes en een lege envelop gingen ze strijdbaar deur aan deur. Eerst bij de buren in de straat, daarna bij de opa’s en oma’s en hun buren. Ze noteerden de gegevens van de kopers op de envelop om vervolgens het contante geld goed op te bergen in diezelfde envelop. Dat kleine kinderen met contant geld over straat liepen, vonden we eigenlijk heel normaal.De Kleine Jantje Beton Loterij

Jantje Beton is een goed voorbeeld van een goed doel dat lootjes verkoopt. Dit doen ze al jaren, ook met lotenboekjes en contact geld. Tenminste, tot vorig jaar. Jantje Beton is toen als een van de eerste goede doelen in Nederland gestart met het innoveren van de verkoop van lootjes.


Tijdens De Kleine Jantje Beton Loterij gaan 35.000 leerlingen op pad om lootjes te verkopen. De helft van de opbrengst gaat naar de school zelf, die het geld kan gebruiken voor eigen speeltoestellen of –activiteiten. De andere helft komt ten goede aan activiteiten van Jantje Beton.


QR-code

Jantje Beton is gestopt met lootjes verkopen met contact geld. Sinds vorig jaar verkopen schoolkinderen de lootjes digitaal, mobile first. Hierbij is de envelop verruild voor een leuk formulier voorzien van een QR-code. De schoolkinderen gaan met de formulieren de boer op en vragen iedereen die lootjes wil kopen de QR-code te scannen. Met het scannen van de QR-code openen mensen, bij wijze van spreken, het oude lootjesboekje op hun mobiel. Ze kiezen hoeveel lootjes ze willen kopen, vullen hun gegevens in en rekenen direct af.


Doordat mensen hun eigen telefoon gebruiken en de betaling verrichten met hun eigen bank app is het een vertrouwde manier van lootjes kopen. Kinderen hoeven geen contact geld meer te vragen en de kopers vullen zelf hun gegevens in. Veel makkelijker, veiliger en leuker, want niets is zo vervelend om ongedane zaken bij je buurman of buurvrouw te moeten weglopen omdat ze geen contact geld in huis hadden!


50% voor de school

Zoals gezegd, Jantje Beton deelt de opbrengst van de Kleine Jantje Beton Loterij met de scholen die meedoen. Dat is eerlijk en motiverend voor kinderen om mee te doen. Met de inzet van QR-codes maakt Jantje Beton het kopen van lootjes niet alleen eenvoudiger en leuker: Het verwerken van het ontvangen geld is ook veel makkelijker. Direct nadat een lootje is verkocht, staat het geld op de rekening van Jantje Beton. Automatisch wordt de administratieve afhandeling verwerkt. En met behulp van een dashboard kan Jantje Beton op de voet volgen hoeveel lootjes er per school verkocht zijn.


De magie van QR-codes

De QR-code maakt het verkopen van lootjes niet alleen leuker, want gebrek aan contant geld is geen reden meer om geen lootjes te kopen. De QR-code maakt het ook veiliger, sneller, en makkelijker. En als sluitstuk biedt Jantje Beton iedereen die lootjes koopt de mogelijkheid zich in te schrijven voor de Speelbeweging. Hoe leuk is dat! Naast dat je Jantje Beton steunt en kans maakt op leuke prijzen, ontvangen deelnemers aan de loterij gratis leuke speeltips.Adres

Eekwal 3

8011 LA Zwolle

Nederland

+31 038 741 00 05

hello@mobileinteractioncompany.com

© 2021 MIC.
All rights reserved
Meer weten?

Stuur ons een mailtje of kom langs voor een kopje koffie 

Geïnspireerd blijven?
De nieuwste cases, ideeën en 
inspiratie over mobiele journeys,
schrijf je in!