• Jeroen de Rooij

QR verhalen op de kinderboerderij

''Kinderboerderijen zijn gratis toegankelijk voor iedereen. Zo moeten ze ook toegankelijk zijn voor visueel beperkte bezoekers. Stichting Ondernemende Kinderboerderijen wil dat visueel beperkte bezoekers, zo zelfstandig mogelijk, kinderboerderijen kunnen bezoeken.''

Heb je dit jaar een kinderboerderij bezocht? Als je antwoord “ja” is, ben je een van de vele mensen die dat afgelopen jaar heeft gedaan. Jaarlijks ontvangen kinderboerderijen in Nederland namelijk maar liefst 25 tot 30 miljoen bezoeken! Daarmee vervullen kinderboerderijen een belangrijke functie in gemeenten.


Alles wat je liefde geeft, groeit

Op kinderboerderijen wonen veel dieren. Koeien, paarden, ezels, geiten, varkens, lama’s, konijnen, kippen, ganzen, parkieten, papegaaien en soms ook andere exotische dieren. Bezoekers van jong tot oud kunnen ze bekijken, verzorgen en kunnen met ze knuffelen. Dit is goed voor de dieren, en voor de bezoekers. Want alles wat liefde krijgt, groeit.


Stichting Ondernemende Kinderboerderijen

Begin vorig jaar heeft Stichting Ondernemende Kinderboerderijen zich ten doel gesteld visueel beperkte mensen beter te kunnen laten genieten van een bezoek aan een kinderboerderij. Stichting Ondernemende Kinderboerderijen ondersteunt kinderboerderijen in de regio Haaglanden, Leiden, Westland en Bollenstreek.


Kinderboerderijen zijn gratis toegankelijk voor iedereen. Zo moeten ze ook toegankelijk zijn voor visueel beperkte bezoekers. Stichting Ondernemende Kinderboerderijen wil dat visueel beperkte bezoekers, zo zelfstandig mogelijk, kinderboerderijen kunnen bezoeken.


Ze moeten makkelijk en laagdrempelig kunnen genieten van de dieren en alles wat een kinderboerderij te bieden heeft. Een uitdaging die niet heel makkelijk op te lossen is.


Informatie over Stichting Ondernemende Kinderboerderijen kun je hier vinden: http://kinderboerderijenactief.nl/stichting-ondernemende-kinderboerderijen/


QR-codes op kinderboerderijen

In 2019 heeft Stichting Ondernemende Kinderboerderijen op een groot aantal kinderboerderijen bordjes in de vorm van een geitje geplaatst. Ieder bordje is uitgerust met een grote QR-code.


De QR-codes zijn in reliëf op de bordjes aangebracht zodat ze extra goed opvallen. Visueel beperkte bezoekers kunnen, ondersteund door begeleiders, op de tast de QR-codes met hun mobiele telefoon scannen.


Op alle belangrijke plekken op het terrein van de deelnemende kinderboerderijen zijn de bordjes geplaatst. Zo staat er een bordje bij de stal van de koeien, bij de knuffelhoek, bij het hok van de konijnen, bij de varkens, bij de geiten en buiten bij het kippenhok.


Ieder bordje heeft een unieke QR-code. En iedere QR-code correspondeert met een verhaal over de dieren die op die plek leven.De luisterverhalen (podcasts) kunnen afgeluisterd worden door alle bezoekers. Door de QR-code te scannen met de camera-functie van de mobiele telefoon start het verhaal. Dit is leuk voor alle bezoekers, maar de verhalen voegen echt wat extra’s toe aan de beleving van bezoekers met een visuele beperking.


De medewerkers van de kinderboerderijen hebben de verhalen ingesproken. Zij kennen als geen ander de geheimen van de dieren en de kinderboerderij. Vol passie vertellen ze over deze dieren en hoe ze verzorgd worden.


Welk voer ze eten en hoe ze zich gedragen op de kinderboerderij. En wanneer de verhalen vragen oproepen, dan zijn ze altijd in de buurt om de te beantwoorden en bezoekers te helpen.


Verschillende verhalen per seizoen

Met de verschillende seizoenen veranderen ook de verhalen op de kinderboerderij. In het voorjaar gaan ze over de jonge dieren die er geboren worden. In de winter over hoe de dieren warm plekjes zoeken om te schuilen tegen de kou.


Ieder seizoen worden de verhalen achter de QR-codes door de medewerkers aangepast. Zo blijven de QR-codes actueel en blijven ze interessant om door bezoekers gescand te worden.


''De kracht, eenvoud en het gemak van QR-codes helpt kinderboerderijen te innoveren, beleving toe te voegen voor bezoekers, en geld op te halen voor projecten voor de dieren en de buurt.''

Crowdfunding en QR-codes

De operatie van een kinderboerderij kost veel geld. Veel kinderboerderijen ontvangen geld van de gemeente voor de exploitatie. Maar wanneer kinderboerderijen iets extra’s willen voor de dieren of de buurt, dan is daar vaak geen budget voor.


Om die reden organiseert Stichting Ondernemende Kinderboerderijen jaarlijks een crowdfundactie waarmee kinderboerderijen extra geld kunnen ophalen voor de financiering van deze projecten.


Met de introductie van QR-codes dit jaar, waarmee de kinderboerderijen verhalen vertellen, heeft Stichting Ondernemende Kinderboerderijen haar crowdfundactie ook opgezet met QR-codes.


Bezoekers van de kinderboerderijen konden de crowdfund QR-code van de kinderboerderij scannen. Vervolgens konden ze hun voorkeur aangeven aan welk project het geld besteed moet worden. Ze konden een bedrag kiezen of invullen en een donatie doen aan de kinderboerderij.


De betaling werd met behulp van Tikkie overgemaakt en het geld kwam direct binnen bij Stichting Ondernemende Kinderboerderijen: http://kinderboerderijenactief.nl/crowdfundingsmaand-van-start/


De kracht, eenvoud en het gemak van QR-codes helpt kinderboerderijen te innoveren, beleving toe te voegen voor bezoekers, en geld op te halen voor projecten voor de dieren en de buurt. Hoe leuk is dat!

Benieuwd naar wat de inzet van een mobiele journey jou kan bieden? 

Wil je meer te weten komen over de mogelijkheden van mobiele journeys voor jouw organisatie? Wij helpen je graag met het inrichten van de journey die aansluit op jouw doelstellingen. Neem vrijblijvend contact met ons op. 

Adres

Eekwal 3

8011 LA Zwolle

Nederland

+31 038 741 00 05

hello@mobileinteractioncompany.com

Bedrijf
Werk
Meer weten?

Stuur ons een mailtje of kom langs voor een kopje koffie 

  • linkeidnlogo
Geïnspireerd blijven?
De nieuwste cases, ideeën en inspiratie over
mobiele journeys, schrijf je in!
© 2020 Mobile Interaction Company.
All rights reserved