• Marlies Schoonheim

Klantverhaal: Kerk in Nood - Henk Cruts

Afgelopen zomer kwam M.I.C in contact met Henk Cruts. Henk is fondsenwerver bij Kerk in Nood, een internationale katholieke hulporganisatie die wereldwijd christenen ondersteunt bij vervolging, onderdrukking of wanneer er pastorale nood is.


Kerk in Nood zocht naar een slimme en aantrekkelijke manier om potentiële donateurs te leren kennen. In deze blog vertellen we hoe M.I.C aan de slag is gegaan met deze vraag. We leggen uit welke aanpak gehanteerd is, welke journeys we ontwikkeld hebben, wat we geleerd hebben en welke resultaten dit heeft opgeleverd.


Henk Cruts: “Ons donateurenbestand staat onder druk. Dit is een probleem van meerdere goede doelen. Daarom zijn we opzoek naar nieuwe wegen die het contact met potentiële donateurs mogelijk maakt. Een essentiële stap voor ons hierbij is de inzet van digitale kanalen.’’ 


Veel goede doelen hebben te kampen met een krimpende achterban. Dit heeft te maken met verschillende factoren. Een daarvan is het veranderende geefgedrag: Waar mensen eerder een vast bedrag per maand doneerden, willen vooral jongere generaties flexibeler en digitaal geven.


Als fondsenwerver wil je daarom de contactmomenten met de doelgroep zo optimaal mogelijk inzetten voor fondsenwerving, het leren kennen van donateurs en het vergroten van betrokkenheid.


Henk Cruts: “Mijn nieuwsgierigheid naar M.I.C kwam voornamelijk omdat we aan het testen zijn met marketing automation. Toen ik M.I.C tegenkwam dacht ik: ‘Dit is interessant om te onderzoeken.’ Vooral als je kijkt naar hoe je marketing afstemt op het gedrag van de doelgroep, zag ik in eerdere projecten van M.I.C overeenkomsten met de doelstelling die wij hebben.” 


Mensen worden in deze digitale wereld overladen met informatie. Daarom is het belangrijker dan ooit om op te vallen en (potentiële) donateurs te raken. En hoe kan dit beter dan met het vertellen van verhalen?


Echter dien je er eerst achter te komen waar en wanneer je (potentiële) donateurs aanspreekt. Door het juiste verhaal te vertellen, afgestemd op het contactmoment waarop mensen geactiveerd worden, creëer je relevantie die betrokkenheid vergroot. 


Henk Cruts: “De eerste campagne die we met M.I.C hebben gedaan was een televisiecampagne bestaande uit meerdere spots op een regionale omroep. Wij stelden onszelf de vraag: hoe kunnen we deze spots zo wervend mogelijk maken om kijkers te motiveren donateur te worden? En welke call to action moeten we gaan inzetten zodat mensen reageren. Op dat moment heb ik de link met M.I.C gelegd.”


Samen met Kerk in Nood zijn we aan de slag gegaan en ontwikkelden we een mobiele donatie journey die afgestemd was op het TV contactmoment. Elke mobiele journey van M.I.C bestaat uit drie stappen: activeren, vertellen en het aanbieden van handelingsperspectieven.


Het idee was mensen te raken met een reclamespot en vervolgens te activeren door ze een gratis sms te laten sturen. Hiermee kwamen ze terecht in de mobiele donatie journey. In deze journey werd het actiedoel verteld en konden mensen de actie steunen met een eenmalige donatie via Tikkie. Vervolgens konden ze zich inschrijven voor de nieuwsbrief van Kerk in Nood. 


Henk Cruts: “De mogelijkheid Tikkie toe te voegen aan de mobiele doneer journey maakte het voor ons ook interessant om te gaan samenwerken. Dat is iets waar we nog geen ervaring mee hadden en heeft ons over de streep getrokken.”


“Toen ik met M.I.C in gesprek was, kwamen we erachter dat de mogelijkheid bestond om mensen te laten reageren via SMS. Wat gemakkelijker is en wij ook direct een telefoonnummer bemachtigen van de nieuwe donateur. Deze sms-methode was nieuw voor ons. Iets wat bijvoorbeeld een Mailchimp niet kent en we wilden dit graag eens uitproberen of het voor ons zal werken.”


Tijdens de eerste actie werden mensen in een TV spot op de lokale oproep opgeroepen in actie te komen voor Christenen in Syrië. Dit konden ze doen door een gratis SMS te versturen. Na het versturen van het bericht, ontvingen mensen een retourbericht met daarin een link naar de mobiele doneer journey. 


Henk Cruts: “Helaas werkte de campagne niet. Mensen verstuurden geen SMS, dus viel het tegen. We hadden ook niet gekeken of de spot vaker uitgezonden moest worden of mensen het te moeilijk vonden. Er kwam niets binnen dus we konden ook niets analyseren.”


“Nadat we precies dezelfde actie hadden opgezet op Facebook en we daar ook geen respons op zagen, hebben we gekeken of we mensen nog een extra trigger konden geven door ze een gadget aan te bieden.” 


We gingen samen met Henk terug naar de tekentafel. Kerk in Nood gaf aan dat het leren kennen van potentiële donateurs belangrijker was dan fondsenwerving. Met deze informatie ontwikkelden we een nieuwe mobiele journey. Het resultaat? Een getargete Facebook campagne waarbij mensen een aansporing ontvingen om in contact te komen met Kerk in Nood. 


Henk Cruts: “Bij deze campagne bieden wij mensen een gratis gadget aan, dit is een zogenoemde prayerbox. Een klein doosje met daarin een kruisje, een rozenkransje en een briefje met gebeden. Echt iets dat past bij onze doelgroep!”


De prayerbox van Kerk in Nood


Door te klikken op de Facebook advertentie opende de mobiele journey waarin mensen een prayerbox gratis konden aanvragen. Na het delen van adresgegevens kregen deelnemers een bevestiging en konden ze optioneel doneren aan Kerk in Nood. 


Henk Cruts: “En deze campagne is succesvol omdat we heel veel bestellingen binnen krijgen. De donateursadministratie heeft het er op dit moment heel druk mee. Het aantal Tikkies wat we binnenkrijgen is beperkt. Maar de bedoeling is natuurlijk dat wij naam, adressen en telefoonnummers hebben van deze mensen en dat we ze via een vervolg journey telefonisch gaan benaderen of zij bereid zijn tot een donatie.”


Om te komen tot een succesvolle campagne is een iteratieve aanpak noodzakelijk. Het is van belang om eerst de juiste doelen te definiëren, de doelgroep te bepalen en hun waarden en behoeften te kennen. Hiermee kun je vaststellen waarop mensen ‘aan’ gaan en kun je een goede invulling geven aan de 'what’s in it for me'.


Het bepalen van de juiste call to action(s), de kanalenmix en het achterliggende verhaal zijn eveneens belangrijk. Het project van Kerk in Nood laat zien hoe je met een iteratieve aanpak resultaten krijgt.


Henk Cruts: “Zelf sta ik altijd open om nieuwe dingen te proberen. Bijvoorbeeld om naar de mogelijkheid van SMS te kijken, Tikkie uit te proberen en op die manier de juiste weg te vinden hoe je met je doelgroep in contact kunt komen. Daar heeft M.I.C ons zeker mee geholpen.” 


“Als ik aan M.I.C denk is het eerste wat mij te binnen schiet innovatief! Wat ik zeer prettig vind aan de samenwerking is dat M.I.C zich inzet om steeds nieuwe routes te zoeken. Bij het aantrekken van nieuwe donateurs is het van belang om creatief te zijn in het vinden van die nieuwe wegen. M.I.C kan daar een rol in spelen.”


Kerk in Nood en M.I.C hebben intensief samengewerkt. Tijdens de samenwerking hebben we verschillende ideeën bedacht, journeys uitgewerkt en ingezet, resultaten geanalyseerd en flows geoptimaliseerd. 


Kerk in Nood is niet gestopt na de eerste tegenvallende resultaten, maar had het doorzettingsvermogen en de durf om te experimenteren. Zo kwamen ze erachter wat niet werkt, maar vooral wat wel werkt en hoe zij hun doelgroep kunnen raken.

Adres

Eekwal 3

8011 LA Zwolle

Nederland

+31 038 741 00 05

hello@mobileinteractioncompany.com

© 2021 MIC.
All rights reserved
Meer weten?

Stuur ons een mailtje of kom langs voor een kopje koffie 

Geïnspireerd blijven?
De nieuwste cases, ideeën en 
inspiratie over mobiele journeys,
schrijf je in!